Kennis- en adviescentrum voor technisch vakmanschap

Domotica en LED verlichting

De toekomst is nu, op het moment dat u dit stukje leest wordt u omringd met meer domotica dan u waarschijnlijk zelf beseft. Automatische regelingen van verlichting en/of verwarming bijvoorbeeld.
Want wat is domotica nu eigenlijk, het woord betekent 'de omgeving van huiselektronica' en is een samentrekking van het Latijnse woord 'domus' wat huis betekend en het woord telematica.
Dit is dan ook direct wat domotica is, het automatiseren van het huis naar de wensen van de bewoner om zo een prettiger en ontspannend leef klimaat te creëren.

De middelen om dit te bereiken zijn vele, denk hierbij aan het draadloos kunnen schakelen van een lamp, hierbij kan de schakelaar gewoon op de wand gemonteerd zijn maar ook in de la van de salontafel liggen. Deze schakelaar kan meerdere lampen schakelen maar ook het koffiezetapparaat aan en uit doen.
Deze wijze van bedienen komt zeer goed tot zijn recht bij ouderen en mensen met een fysieke handicap waar bij lopen en beweging een probleem kan vormen en op deze wijze toch een prettig leefklimaat gemaakt kan worden.

De volgende stap kan zijn om een woning te voorzien van een controle systeem waarbij een centrale unit naast de voordeur gemonteerd is, hiermee kan dan het gehele huis 'uit'gezet worden bij vertrek en bij terugkomst een select aantal lampen en/of apparaten aangezet kan worden. Dit scheelt uiteraard veel sluimerend energie verbruik zoals stand-by knoppen en adapters in stopcontacten.
Verder is het dan mogelijk om met behulp van bewegingsmelders en sensoren een aantal licht scenes te programmeren, stelt u zich eens voor.
U wordt 's nachts wakker en moet naar het toilet, u staat op, een sensor registreert dit en schakelt uw bedlamp in op een nacht dimstand, op de overloop gaat een lamp laag gedimd aan en u loopt naar de badkamer, tijdens deze loop gaat er voor u steeds een gedimde lamp aan en achter u weer uit, inmiddels brandt er in de badkamer ook al een energie zuinige LED lamp. U loopt terug en stapt weer in bed zonder ergens in het donker tegenaan gelopen te zijn. De verlichting gaat vanzelf uit en u slaapt weer heerlijk in. Een verre toekomst denkt u, niets is minder waar met de huidige domotica oplossingen en LED verlichting.

Deze verlichting kan inmiddels in alle soorten, maten en een scala aan kleuren geleverd worden waardoor er ook zeer uiteenlopende accenten en sferen gecreëerd kunnen worden.
Dit betekent dat LED verlichting dus ook onderdeel van de domotica gedachte kan zijn.
We hebben het hier over LED lampen die in ieder willekeurig armatuur geplaatst kunnen worden maar ook over LED strips, voorzien van zeer kleine lichtbronnen, die een zeer mooi een evenwijdig licht over of op een object kunnen schijnen. Daarnaast zijn LED strips ook in een veelvoud van kleuren te verkrijgen zodat ook kleur effecten gemakkelijk bereikt kunnen worden.

Dit betekent kortweg dat bijna alles mogelijk is op dit gebied, voor meer informatie verwijzen wij u naar ons offerte formulier. Wij nemen dan, geheel vrijblijvend, contact met u op om zo de specifieke situatie bij u te bespreken.